יום שני, 15 באוקטובר 2012

השורשים של מנהיגי טורקיה המודרנית

טוב אז לפעמים צריך גם להתאוורר מתקני חשמל וציוד בדיקה אז הנה מאמר מעניין שנתקלתי בו תוך כדי 'עבודה'.

היסטוריון טורקי מפורסם שנקרא ילצ'ין קוצ'וק (בלתי אפשרי לכתוב שמות טורקיים בעברית :-) כתב מאמר שבו הוא חוקר את אילן היוחסין המשפחתי של שר החוץ הטורקי אחמד דאווטאוגלו. ילצ'ין אומר שמקורו של שר החוץ הוא ממשפחה יהודית כוזרית מהאי כרים שבים השחור (קראו להם קראים). דבר ידוע שקהילה זו היו צאצאים של טטרים אשר התגיירו ליהדות במהלך המאה השמינית בתקופת הממלכה הכוזרית. במהלך המאה ה-19 כתוצאה מהרדיפות האנטישמיות חלק מהקהילה החליטה להרחיק עצמה מהיהדות והציגו עצמם כטורקים סונים. ההכרה של השלטון הרוסי בהם ככאלה (מאחר ולא נאשמו ברציחתו של ישו) עזרה להם לעשות את המעבר.  שם המשפחה של השר, כאשר הוא מתורגם לעברית המשמעות שלו זה בן-דוד, וזה שם משפחה קראי מפורסם. אחד הידועים היה ענאן בן-דוד שייסד את הכת הקראית בבגדד במאה השמינית וכנראה ששר החוץ הטורקי הוא קרוב שלו. אישתו של דאווטאוגלו שרה (?) גם יש לה שם המעיד על מוצא קראי. דאווטאוגלו שומר על המסורת של חיתון הילדים במסגרת של הקהילה הקראית-כרימאית, בתו ספירה נשואה לאחמד אוזאוקור (בתרגום לעברית המשמעות קורא-טהור) שגם הוא צאצא של משפחה קראית ומה עוד שאמו יהודיה (מבחינתנו גם הוא יהודי אבל ההיסטוריון שלנו מוסלמי לא לשכוח. נ"ב). מדובר בבעלי חברת המזון אולקר שהיא מהמשפחות העשירות בטורקיה והתורמות הכי כבדות של המפלגה AKP של דאווטאוגלו.
ומה עם שאר בחירי מפלגת AKP?
ארדואן, הוא מצהיר שהוא צאצא למשפחה גרוזינית מפוטמיה. אשתו של ארדואן אמינה היא צאצאית למשפחה שבתאית באזור סוריה.
עבדוללה גול הוא ממוצא ערבי סורי. אשתו חירוניסה היא ארמניה שהתגיירה לאיסלאם.
עלי בבג'ן (סגן ראש הממשלה) הוא ממשפחה שבתאית עשירה מאוד מעסקי הטקסטיל.
בולנט ארג'ין (גם מבחירי המפלגה וסגן רה"מ) הוא ממשפחה שבתאית.
ג'מיל צ'יצ'ק יו"ר בית הנבחרים הוא בדומה לדאווטאוגלו ממוצא קראי מהאי כרים.

וכל זה במפלגה שחרתה על דגלה את הרס המורשת של אטאטורק אשר כידוע עיקר הביקורת שלהם כלפיו זה שהוא לא היה מאה אחוז טורקי (הוא היה שבתאי). שלא נדבר גם על האנטישמיות שהמפלגה הזו מבטאת בעיקר כלפי ישראל.

יום שישי, 12 באוקטובר 2012

עונשים עקב הפרעות והפסקות חשמל

 מקובל בקרב מדינות האיחוד האירופאי שהסטנדרט המינימלי לאיכות החשמל שספק החשמל צריך לספק לצרכנים שלו הוא EN50160. בארץ חברת החשמל 'אימצה' את התקן הזה בגדר המלצה לא מחייבת אשר אליה יש לשאוף (סבתי שבגן עדן הייתה אומרת על כך "בואנו...מיז'ור דה נדה..."). אבל יש סטנדרטים נוספים שהם פחות ידועים:
במשך שנים רבות חברת החשמל הצרפתית 'אלקטריסיטה דה פרנס' הציעה ללקוחות החשובים "קונטרט אמרוד" (חוזה אמרלד). החוזה הציע פיצוי ללקוחות תמורת הפרעות והפסקות חשמל מסוימות שהוגדרו בחוזה.

בשנות ה 90 חברת דיטרוייט אדיסון (ספקית חשמל בדיטרוייט) הציעה ליצרניות המכוניות פיצוי בגין דעיכות חשמל במידה ואלה יחרגו ממספר מסוים ביחידת זמן. חוזה זה אינו מוצע יותר על ידם.

חברת אסקום מדרום אפריקה גם הציעה בשנת 2000 חוזה שנשען על סטנדרט שהם הגדירו הנוגע לשקיעות מתח (משך השקיעה, עומקה וכו'). ככל הנראה גם אסקום כבר הסירה את ההצעה הזו מהמדף.



אולם למרות דוגמאות חריגות בודדות אלה, הכלל היה ונשאר שכל חברות התשתית המספקות חשמל לצרכנים שלהם מחויבים אך ורק לעשות את המיטב אל מנת לספק חשמל ב"איכות טובה" ובאופן "אמין". מעבר לכך אין להם שום מחויבות חוקית. אפילו מהו אותו "איכות טובה" אינה מוגדת אצלם. הדבר הזה נכון לגבי כל הארצות וכל חברות החשמל בעולם אפילו בחברות מונחות איכות כגון ביפן.

המסקנה המתבקשת היא שלא ניתן לבוא בדרישות למונופול. העסק כאן עובד בשיטת "כך את מה שיש ותגיד תודה". אגב, אותו הדבר לגבי המשטרה למשל. האם יש רמת ביטחון שהגוף הזה חייב לספק? כל אחד חושב שכן אבל זה בגדר משאלה בלבד. המשטרה מחויבת לעשות את המיטב. ומהו אותו מיטב? תלוי את מי שואלים.