בחיי היום יום אנחנו מוקפים במכשירי חשמל רבים. חשוב מאוד לבצע בדיקות תקופתיות על מנת לוודא את תקינות המכשירים מבחינת בטיחות השימוש בהם ולשמור על יעילותם. במהלך השימוש במכשירים חשוב לדעת ולהבין את הסיכונים הכרוכים בשימוש לא נכון.
כל יצרן של ציוד חשמלי מחוייב לתכנן את המוצר בכפוף לתקני בטיחות ולבצע בדיקות למוצריו על מנת להבטיח את בטיחותם לשימוש.
במהלך הייצור הסדרתי של המוצרים היצרן מבצע בדיקות בטיחות למוצריו ומוודא את תקינותם. בדיקות אלה נקראים "אישורי סוג". אולם בדיקות אלה אינם ערובה לכך שהמכשיר יהיה תמיד בטוח, כי יתכן ובמהלך השימוש נפגם הבידוד או נוצר פגם אחר המהווה סיכון בטיחותי.
על כן נוצר הצורך, על בסיס הנסיון שהצטבר, וכן על פי התקנים הרלוונטיים, לרכז בחוברת אחת את הקווים המנחים לביצוע בדיקות בטיחות במכשירי חשמל.
בחוברת זו נתאר את הסיכונים בשימוש במוצרי חשמל לא תקינים בטיחותית, נסביר את הסיווגים השונים, שיטות ותקנים לביצוע בדיקות בטיחות חשמלית, ובסיום נראה מכשירים שעושים את העבודה ונציג שיטות מעקב, הדפסה ובסיס נתונים של תוצאות הבדיקות.
1. בדיקת בטיחות במכשירי חשמל על פי התקנים והקודים הבינלאומיים
אנשים מתקשים להגדיר סטנדרטים לבדיקה תקופתית של מכשירי חשמל (במיוחד מיטלטלים). במדינות רבות יש דרישות שונות ולרוב הן לא בהירות די הצורך. דוגמה אחת היא התקן האירופאי Norm 60745-1 אשר מגדיר בדיקות "אישור סוג" ליצרן ציוד החשמלי המיטלטל (כלי עבודה חשמליים), ועושה זאת ללא איזכור של בדיקות פונקציונאליות.
אבל יש לזכור שצריך לבדוק לא רק כלי עבודה חשמליים, אלא גם מכשירי חשמל ביתיים, מעבדתיים, ומשרדיים. שחשופים באותה המידה לסיכוני בטיחות.
מבחר המכשירים הגדול יוצר קושי במעקב אחרי הוראות היצרן שגם הן מתומצתות ולא מקצועיות.
מה עושים? הדבר הנכון יהיה ללכת לסטנדרטים שפותחו ע"י מדינות אחרות שיש בהם תקינה מתקדמת בנושא זה. כיום מדובר בעיקר בבריטניה ובגרמניה שכתבו תקנים כגון DIN VDE 0701 -0702 (VDE 0701 -0702): 2008-06 Prufung nach Instandsetzung, Anderung elektrischer Gerate - Wiederholungsprufungelektrischer Gerate,.
בתקן האירופאי יש הוראות מחייבות לגבי התיכנון, הפעלה, ותחזוקה כולל בדיקה תקופתית, של הציוד החשמלי. הם מציינים בפירוש שבעל הציוד אחראי בלעדית לתקינותו. על כן יש לוודא את תקינות הציוד החשמלי באופן תקופתי על ידי ביצוע בדיקות שמוגדרות בתקנים.
קוד העבודה
1. מוטלת על המעביד האחריות על תקינות המכונות והציוד החשמלי שבבעלותו. כל הציוד החשמלי יהיה בטיחותי ויאפשר סביבת עבודה נוחה לעובד. במיוחד יש להקפיד שהעובד יהיה מוגן מפציעה או התחשמלות.
2. אסור לצייד מקום עבודה בציוד חשמל כגון מכונות וכלי עבודה, שאינם עומדים בתקני בטיחות.
3. החובה לעמוד בתקני בטיחות חלה גם על ציוד מיובא.
4. כל הציוד החשמלי צריך להיבדק באופן תקופתי. יש להדביק מדבקת בדיקה על כל ציוד עם תאריך הבדיקה ופג תוקף. אין לעבוד על ציוד שתוקף הבדיקה שלו פג.
תקני בטיחות בינלאומיים
DIN VDE 0701-0702 (VDE 0701-0702): 2008-06 Prüfung nach Instandsetzung, Änderung
elektrischer Geräte – Wiederholungsprüfung elektrischer Geräte.
DIN VDE 0751:2001 Wiederholungsprüfungen und Prüfungen vor der Inbetriebnahme von
medizinischen elektrischen Geräten oder Systemem.
EN 60745-1:2003 Electrically powered hand held tools- Operating safety – Part 1. General
requirements (superseded 02 PN-88/E-08400).
EN 60745-1:2003 Operating safety of electrically powered hand held tools. Part 1: General
requirements.
EN 60950:2002 Safety of IT equipment.
EN 60990:2002 Methods for measuring the touch current and protective wire current.
EN 62353 Medical electrical equipment - Periodic inspection and testing after repair of
medical electrical equipment.
IEC 60601 Medical electrical equipment.
EN 60974-4: 2009 Arc welding equipment. Part 4: Inspection and testing in operation
2. טבלת סיווג מכשירי חשמל
3. מדגם הבדיקה
כמובן שעדיף לבדוק כמה שיותר את הציוד אולם הדבר כרוך בעלויות על כן האיחוד האירופאי בשילוב ה IEE (התאחדות מהנדסי החשמל הבריטי) פירסם טבלה עם המגדר הנדרש.
****תפנו אלינו לקבלת החוברת במלואה בפורמט PDF
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה